به گزارش مرکز خبر حوزه ،مدير گروه فلسفه علوم انساني پژوهشگاه حوزه ودانشگاه در این نشست گفت: توليد علوم انساني دغدغه سي سال اخير كشور به شمار ميآيد و همچنان نيز مباحث زيادي درباره آن شكل ميگيرد، اما با وجود تلاشهاي بسياري كه در اين حوزه انجام گرفته، سياستهاي تعيين شده براي تحول در علوم انساني به توفيقي نرسيده است.
حجت الاسلاموالمسلمين حميدرضا حسني، با تاكيد بر ضرورت ايجاد تحول در علوم انساني افزود : به نظر ميرسد در مراكز عالي سياستگذاري نيازمند عزم علمي تمامي فرهيختگان هستیم و اين عزم علمي در صورت اعمال مديريت علمي به وجود ميآيد و چنين مديريتي، گفتمان تحول در علوم انساني را تحقق ميبخشد.
وي، با بیان این که تحول علوم انساني، طبق مباني اسلامي در صورتي معنادار است كه از ويژگي پارادايميك برخوردار باشد، اظهار داشت: سياستگذاريهاي اين عرصه در صورتي كامياب خواهد بود كه پارادايممحور و در پي ارايه مدلي روشمند از علوم ديني و اسلامي باشند.
حجتالاسلاموالمسلمين حسني در ادامه پاردايممحور بودن علم را نكتهاي بسيار مهم، لازم و تعيين كننده در توليد علم جديد در علوم انساني دانست و در تشريح آن گفت: علم، مبتني بر مجموعهاي از پيشفرضهاي متافيزيكي و فلسفي است كه فرآيند توليد علم، بر اساس آنها عملياتي ميشوند، همچنین هدف از پارادايميك بودن يك رهيافت علمي اين است كه بتوان توسط يك تفكر سامان يافته، مبناي علم را مشخص كرد.
وي افزود: نكته ديگري كه در تحول علوم انساني اهميت دارد، ارايه تعريفي دقيق و روشن از علم از سوي سياستگذاران است كه البته به نظر ميرسد كه اين امر توجهي نشده است. براي مثال، در نقشه علمي كشور كه به تازگي تصويب شد، چنين تعريفي از علم نميبينيم.
حجتالاسلاموالمسلمين حسني تاكيد كرد: مقصود از تعريف علم، طرح تعريفي گزارهوار در ابتداي تحقيق نيست، بلكه اين تعريف بايد در تمامي سياستهاي تعيين شده، مشخص باشد. اين امر نشان ميدهد كه سياستگذاران تحول در علوم انساني، از تصوير پوزيتيويستي علم در تدوين برنامهها استفاده ميكنند.
اين پژوهشگر حوزه و دانشگاه در ادامه با اشاره به لزوم مديريت دوره گذار تا رسيدن به مطلوب در علوم انساني و اسلامي، گفت: بايد اين دوه گذار را نيز به نحو مطلوبي مديريت كرد؛ يكي از بهترينهاي راهكارها در اين زمينه اين است كه سياستهاي موجود كشور مورد انتقاد قرار گيرند، به اين معنا كه سياستگذاران بتوانند از برنامهها و توليدات خودشان دفاع كنند.
مدير گروه فلسفه پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: بايد وضعيت برنامه ها و سياست هاي موجود از نظر پارادايمي مورد نقادي قرار بگيرد و چيستي آن ارزيابي شود، در واقع مي توان هويت يابي پارادايمي را مهمترين ويژگي اين دوره گذار دانست.